Podijeli objavu

Početkom iduće godine planirani su razgovori investitora i nadležnih državnih organa o izgradnji Eko zone “Korićani-Vlašić”, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 4,2 milijardi eura, izjavio je za Fenu generalni menadžer projekta i direktor poduzeća Tomix Kneževo i TLG Travnik Zoran Vujinović.

Planirano je da u kompleks, smješten na područjima općina Travnik i Kneževo, među ostalim, budu smješteni edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile.

Vujinović je kazao da je upućen i poziv veleposlanstvima u BiH da animiraju kompanije iz svojih zemalja za sudjelovanje u ovom projektu.

Početkom naredne godine ćemo službeno predstaviti investitora, koji će nositi glavni dio projekta. Pripremamo sastanke s nadležnim državnim organima i službeno će početi razgovori o investiranju. Pozvali smo i veleposlanstva u BiH, kako bismo poručili da je projekt otvoren za sve, istaknuo je Vujinović.

U studiji izvodivosti istaknuto je kako Eko zona ima i izražen socijalni karakter jer osigurava posao za veliki broj ljudi te otvara tržišta za mnoge, a osobito proizvođače zdrave hrane.

Najznačajnija korist od ovog projekta je stvaranje uvjeta za proizvodnju zdrave hrane. Proizvođači će moći hranu direktno plasirati u Eko zonu, a time ćemo ekonomski jačati proizvođače, odnosno poljoprivrednike, istaknuo je Vujinović.

Kako je kazao, u narednoj godini se očekuje realizacija prve faze projekta, u vrijednosti od 100 milijuna eura, koja predviđa rješavanje imovinskih pitanja, jezero s vodenim parkom i malu hidrocentralu, dok je jedan od najvažnijih zahtjeva investitora da država omogući garancije za izgradnju aerodroma.

Cijeli projekt Eko zone planiramo izvesti u suradnji s ljudima koji imaju interes da sudjeluju u njegovim pojedinim segmentima. S druge strane, glavni investitor će stvoriti sve pretpostavke da projekt bude izvodiv. Dakle, pobrinut će se za prostornu i tehničku dokumentaciju, kao i imovinsko pravne-odnose, rekao je Vujinović, dodajući da su projekt Eko zone “Korićani-Vlašić” uključene i znanstveno-obrazovne institucije iz BiH, Austrije i Njemačke.

Komentiraj