Podijeli objavu
Svečanost povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je financirala Vlada Japana, bit će priređena sutra u Busovači i Ilijašu.

U okviru “Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti” (GAGP), Vlada Japana je odobrila 314.787 eura (približno 615.000 KM) za “Projekt podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači”.

Zahvaljujući tom projektu, oko 300.000 kvadratnih metara minama kontaminiranog područja je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

U ime Ambasade Japana, svečanosti u Ilijašu i Busovači prisustvovat će zamjenik šefa Misije Akihito Teruuchi. Deminiranje je jedna od prioritetnih oblasti japanske pomoći Bosni i Hercegovini, a radi se o aktivnostima koje predstavljaju preduvjet za normalan život i privredne aktivnosti.

Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 milijuna eura. U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dosegla je više od 17 milijuna eura ili oko 35 milijuna KM u proteklih 20 godina, uloženih u vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, te u komunalne djelatnosti koje se bave dovodom i raspodjelom vode od izvorišta do potrošača.

Japan će nastaviti s podrškom pomoći BiH s ciljem doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u ključnim oblastima, priopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

U Bosni i Hercegovini, mine su postavljene tijekom sukoba 1990-ih, i smatra se da više od 2,2 posto površine zemlje predstavlja ozbiljan sigurnosni problem što može dovesti do ozbiljnih ozljeda kao i smrtnog ishoda, odnosno ugroziti ekonomske i društvene aktivnosti.

Komentiraj