Podijeli objavu
U okviru “Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti” (GAGP), Vlada Japana odobrila je 314.787 eura (približno 615.000 KM), namijenjenih za “Projekt podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači”. Sporazum je potpisan u ožujsku prošle godine.
Svečanost održana u Ilijašu

Svečanost povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je financirala Vlada Japana upriličena je ove srijede u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i na lokalitetu Polje u Busovači.

“Zahvaljujući ovom projektu, oko 188.000 metara kvadratnih minama kontaminiranog područja u Busovači je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predano lokalnom stanovništvu na korištenje. Od toga u Ilijašu 112 000 kvadratnih metara vrijednosti 110 000 američkih dolara.”

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić u govoru zahvale istaknuo je koliko su minirane površine opasne i deminiranje je način kako bi se izbjegle fatalne posljedice, u ovoj općini očišćena je većina naseljenih mjesta, a u skorijoj budućnosti nadaju se području potpuno očišćenom od mina.

U ime Ambasade Japana, ceremoniji u Ilijašu prisustvovao je zamjenik šefa Misije Akihito Teruuchi. On je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta, te obećao dalju podršku Japana projektima deminiranja u cijeloj zemlji, kako bi BiH prema Otawskoj konvenciji u budućnosti bila u potpunosti očišćena od mina. Deminiranje je jedna od prioritetnih oblasti japanske pomoći Bosni i Hercegovini, a radi se o aktivnostima koje predstavljaju preduvjet za normalan život i privredne aktivnosti.

“Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 milijuna eura. U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dosegla je više od 17 milijuna eura ili oko 35 milijuna KM u proteklih 20 godina, obuhvaćajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje.”

Tomaž Lovrenčić, direktor ITF izrazio je također zahvalnost za dobru suradnju sa BH MAC-om, i zahvalio na brojnim donacijama Vladi Japana za koje se nada da će biti nastavljene.

“U Bosni i Hercegovini mine su postavljene tijekom agresije 1990-ih, i smatra se da više od 2,2 posto površine zemlje predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, što može dovesti do ozbiljnih povreda kao i smrtnog ishoda, odnosno ugroziti ekonomske i društvene aktivnosti.”

Svečanost zahvale i obilaska očišćenog terena Prosje 1

Nevenka Gavranović, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu u Općina Busovača na svečanosti zahvale i obilasku terena na lokalitetu Prosje 1 kazala je da je ovim projektom sumnjiva površina na području općine Busovača smanjena za jednu trećinu.

“Tijekom 2018. godine raditi ćemo maksimalno koliko je to moguće kako bi našu općinu u potpunosti očistili od mina. U proteklih 10-ak godina smo značajno napredovali i većinu sumnjivih površina u blizini naselja smo u potpunosti očistili. Također, ovom prilikom se želim zahvaliti Ambasadi Japana na ovoj značajnoj donaciji za našu općinu.”

Šef regionalnog ureda BHMAC-a u Travniku Dragan Maros u izjavi za naš medij kazao je:

“Ovim projektom čišćenja mina obuhvaćen je lokalitet Prosje 1, Solakovići – Brize, Krčevine, Solakovići i Rovna. Ukupno smo očistili blizu 200.000 kvadratnih metara i učinili značajan korak ka potpunom čišćenju minsko-eksplozivnih sredstava na području općine Busovača.”

Pogledajte fotografije:

Komentiraj