Podijeli objavu

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je na ovotjednoj izvanrednoj sjednici Nacrt proračuna za 2019. godinu u iznosu od 217.795.700 maraka, što je za 1,52 milijuna maraka manje u odnosu na ovogodišnji proračun.

Ministar financija SBK-a Zoran Marković kazao je novinarima da je ovaj proračun realan, unatoč primjedbama koje su na iznos osnovice za obračun plaća uputili sindikati oko 5.300 uposlenih u tijelima državne uprave, pravosudnim i obrazovnim institucijama.

Mi smo predvidjeli povišicu od tri posto, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, a ove godine smo imali već jedno povećanje. To znači da smo u proračunu predvidjeli pet milijuna maraka više sredstava, a mora se znati da se za povećanje plaća vežu i druge stvari, tako da bismo županiju, sada kad smo je stabilizirali, doveli u problem, kazao je Marković novinarima.

Predsjedatelj Skupštine SBK-a Josip Kvasina kazao je da su stečeni uvjeti da na redovitoj sjednici Skupštine bude razmatran prijedlog proračuna.

Nadam se da ćemo imati dobar i kvalitetan proračun i da ćemo ga usvojiti prije isteka ove godine. Vjerujem da ćemo izbjeći odluku o privremenom financiranju, jer uvijek je bolje usvojiti proračun kako bi Vlada mogla krenuti s usvajanjem svih planiranih programa, kazao je Kvasina.

Zastupnica Suzana Krišto: Izraditi Strategiju za mlade

zastupnica suzana kristo

Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) izrazila je zadovoljstvo na povećanju sredstava za kulturu i sport, kontinuiranom osiguravanju stipendija te mogućnosti zasnivanja volonterskog i pripravničkog radnog odnosa, čime mnogi mladi ljudi stječu svoja prva radna iskustva i time postaju konkurentniji na tržištu.
Pored svih programa i mjera za mlade, preporučila je Vladi KSB/SBK da u okviru sredstava za izradbu strategija planiraju i sredstva za izradu Strategije za mlade, dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

– U Kantonu Središnja Bosna do sada nije kreiran ni usvojen niti jedan strateški dokument za mlade te bi dokument “Strategija za mlade KSB” predstavljao prvu strategiju za mlade Kantona Središnja Bosna. Svjesna činjenice da mladi jesu istinski potencijal svakog društva, Skupštine KSB i Vlada KSB ovim strateškim dokumentom iskazuju opredjeljenje za ulaganje maksimalnih napora u koordinaciji svih kantonalnih struktura kako bi pružila potporu mladima u različitim oblastima društvenog života” – kaže zastupnica Krišto.

Zastupnica Krišto je u diskusiji izrazila zadovoljstvo što je na povjerenstvu bila jednoglasna odluka, jer pitanja za mlade su zajednička tema za sve bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost.

Komentiraj