Podijeli objavu
“Ovaj svijet najbolji je od svih mogućih svjetova…” – tvrdio je slavni Leibniz – utemeljitelj berlinske akademije znanosti. Leibniz je bio racionalist, a kad su mu prigovorili da u svijetu ima mnogo zla i nepravde, odgovorio je “…da je ovo ipak najbolji od svih mogućih svjetova, jer da je mogao biti bolji – Bog bi ga sigurno takvim i učinio…”

Sutra, 22. prosinca u 18 sati u prostoru kino dvorane Theatre, Napretkovog doma u Busovači, Udruga oboljelih od poliomyelitisa/povrede mozga i kičmene moždine Srednjobosanskog kantona – predstavit će knjigu svoga člana Dragana Čobanovića pod nazivom: “Oteto zaboravu Gusti Grab” (2. dopunjeno izdanje).

Iako navikli od Dragana da nam se obraća stihom, ovaj put Dragan nam kazuje, priča… onako kao da je pored nas s večeri na večer, lagano, cijelom svojom dušom, prosto, toplo, tugaljivo, ali u ozračju duboke uvjerenosti da je ovaj svijet – “najbolji od svih svjetova…” – te ga zbog toga treba sačuvati, ne možemo ga se sramiti – jer: to je naš svijet… On ga je sačuvao u svojim sjećanjima, proživio ga je, razumio, prihvaćao, trpio i radovao se… Prava je sreća da se Dragan odvažio izaći iz stiha i pripovjediti nam… Taj, jedan od nas, bez akademskog sve obuhvaćanja, bez da je pokupio svu pamet svijeta, govori riječju pokupljenom još u djetinjstvu, predaje nam bez ostatka svoja sjećanja o stvarima, ljudima, događajima pomalo već zaboravljenim u ovim novim tač-skrin-skype vremenima. Recenzenti su kazali ponešto o knjizi, o Draganu, pa će biti zanimljivo čuti još po nešto o svemu u utorak.

Komentiraj