Podijeli objavu
U nedjelju, 19. studenog obilježava se 1. Svjetski dan siromaha, a Udruga „Dar srca“ iz Busovače na simboličan se način pridružila obilježavanju toga datuma.

U crkvenom dvorištu bit će postavljeni štandovi, gdje će se prikupljati sredstva za gradnju Doma za siromašne i nemoćne „Sv. Mihovil“, a svim darovateljima su tom prigodom pripremljeni i pokloni.

Piše: Dajana Vidović / Radio Busovača

Podsjetimo se, ova Udruga već dugi niz godina pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Još jedan veliki podvig započeli su u svibnju ove godine, kada je pokrenuto i organizirano polaganje kamena temeljca za gore navedeni Dom za siromašne osobe u Busovači.

Ovo je svakako prilika da pokažemo svoju solidarnost, koja se promovira kao ključna u borbi protiv siromaštva, za koju je nužna uključenost svih relevantnih aktera, počevši od nas samih.

Tim povodom razgovarali smo s gospođom Ružicom Laštro, predsjednicom ove Udruge. Pitali smo je u kontekstu globalizacije i rastuče svjetske nejednakosti, koliko smo zapravo kao narod i sugrađani solidarni jedni prema drugima.

„Teško je u suvremenom svijetu definirati siromaštvo. No ono nas na bezbroj načina svakodnevno proziva, u tisućama lica obilježenih patnjom, isključenošću, zlostavljanjem, nasiljima, neznanjem, zdravstvenim situacijama i nezaposlenošću. Siromaštvo ima lice žena, muškaraca i djece… Pred svim tim ne smijemo ostati pasivni, a još manje se pomiriti s takvim stanjem.“ – rekla nam je gospođa Ružica Laštro.

Također je naglasila da Udruga u narednom periodu nastavlja sa svojim djelatnostima a to su: gradnja Doma „Sv. Mihovil“, rad socijalne trgovine kao i već tradicionalna podjela obiteljskih paketa za Božićne i Uskršnje blagdane.

Ovom prigodom pozivamo sve da u nedjelju dođu ispred crkve i budu dio ove aktivnosti, pozivamo ih na otvorenost i dijeljenje sa siromašnima kroz ove konkretne znakove solidarnosti.

Neka nas ovaj dan podsjeća da bismo svakodnevno, svi zajedno, trebali razmišljati o onima kojima je pomoć najpotrebnija – siromašnima i bolesnima, jer siromaštvo i jeste jedna od najgorih oblika nasilja.

Majka Tereza je davno izjavila da jedino što može ukloniti siromaštvo, sigurno je pravedno dijeljenje dobara. Sjetimo se toga i u nedjelju i pomozimo koliko možemo!

Komentiraj