Podijeli objavu

Busovačka književnica i pjesnikinja Mirjana Jezildžić iduću subotu, 30. lipnja 2018. godine, s početkom u 19 sati, u kino dvorani Theatre Napretkova doma u Busovači promovirat će svoju drugu knjigu. Riječ je o zbirci pjesama “Kakve je boje kavin cvijet”.

Na promociji knjige govorit će recenzenti i književnici Željko Grahovac iAnto Zirdum.

Druga knjiga poezije Mirjane Jezildžić je doista druga knjiga, nije nastavak prve, mada se određene poveznice mogu uočiti, odnosno odmah se može prepoznati da je to pisala učiteljica i nastavnica. U ovoj knjizi nema onih pjesama od prije trideset godina,kakve se nalaze u prvoj knjizi, pjesme su više refleksivne i angažirana, odmakle su se od onog da budu i za djecu i za odrasle. Jednostavno rečeno njezine pjesme su odrasle, poezija sazrela, jasnost iskaza je sačuvana, a melodija i ritam uhvaćeni u dobroj mjeri.

Knjiga nije konceptualna, ali su pjesme razdvojene u tri cjeline.

U prvom dijelu skupljene su refleksivne pjesme u kojima je, autorica zapitana s vječnim kategorijama BITI, POSTOJATI i u kojima se sučeljava s nekim svojim strahovima i strepnjama, u kojima ona pokušava načini iskorak iz tjeskobnih hodnika na širi put usuda…

U drugom dijelu su tako angažirane pjesme s kritičkim diskursom na ljude i događaje u ovo promjenjivo i turbulentno vrijeme… Ova pjesnikinja pokazuje da ima svoj stav, i da je to zapravo imperativ pjesničkog poslanja! Poglavlje je naslovljeno kakve je pjesma Kuća s dvoja vrata u kojoj pjesnikinja prodire duboku u samo biti egzistencije i koegzistencije u Bosni, jer druga vrata su za bježanje, da se sačuva glava… Ako je ima, ironija u ovim pjesmama je blaga kao učiteljica u prvom razredu, gotovo neprimjetna, nepretenciozna, ali uvijek ovdje i sada.

U trećem dijelu Duša koja šuti… a voli u težištu je Ljubav. Ona se ne da uvijek opjevati, ali pjesnikinja, kao uostalom i svi ljudi, a pjesnici napose, traži odgovore jer za nju ljubav postoji… Ne traži ništa… ljubav se ne hvasta… ne nadimlje se… Ljubav prije svega i poslije svega… Naravno, ne piše se ovdje samo o ljubavi između muškarca i žene, nego mnogo obuhvatnije, a ljubav prema djeci tu se zrcali kao iskrena istina koja ovoj knjizi daje pečat i preporučuje je u najboljem smislu riječi preporuka. (Anto Zirdum)

O autorici:

Mirjana Jezildžić je rođena 1956. godine u Fojnici. Osnovnu školu, a potom i gimnaziju Ivana Gorana Kovačića, završila je u Kiseljaku. Po završetku redovnog studija na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu 1977. godine uposlena je u Osnovnoj školi Kaonik, gdje radi na mjestu nastavnice hrvatskog jezika. Poeziju piše od rane mladosti. Pjesme je objavljiva u sopisima kao i u elektronskim medijima u BiH i Hrvatskoj: Motrišta, No-vi, Živi znamen, Napredak Travnik, Hrvatski narodni godišnjak (Sarajevo 2009.).

Prvu zbirku poezije “Spomenak” objavio je HKD “Napredak” Busovača 2013. godine. Od tada aktivnije pristupa pisanom stvaralaštvu. Sudjelovala je na više pjesničkih susreta i književnih natječaja.

Na natječaj za priču “Marko Martinović Car” (Vitez 2017.) dobiva zahvalnicu za priču “Gropčić bez znamena”.

Nastavlja s pisanjem poezije te su joj neke pjesme prevedene na romski, poljski, njemački i engleski jezik.

Živi u mjestu Jazvine kod Busovače sa svojom obitelji koja joj pruža podršku u radu.

kakve je boje kavin cvijet

Komentiraj