Podijeli objavu

Raspravno vijeće Međunarodnog kazenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu u srijedu je proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.
Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

11:58 – Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina koji nije utvrđen po točki jedan.

Kriv je za različite zločinačke pothvate po točkama dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, deset te točku 11.

Vijeće je utvrdilo da su zločini koji su počinjeni pod naredbom Mladića među najgorima u povijesti, poput genocida, istrebljenja i ubojstva. Olakotne okolnosti koje je isticala obrana Vijeće je ocijenilo kao nedostatne.

Vijeće je osudilo Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora!

NOVO 11:49 – Utvrđeno je da su glavni počinitelji zločina u Srebrenici, među njima i genocid, bili pripadnici VRS i MUP-a RS kojima je Mladić zapovijedao. Vijeće je utvrdilo da je Mladić stoga značajno doprinio ostvarenju zločina u Srebrenici, to jest bez njega ne bi bili počinjeni na taj način, utvrdio je Orie.

Vijeće je citiralo i izjave Mladića za vrijeme počinjenja zločina u Srebrenici.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi imao namjeru eliminirati muslimanske muškarce iz Srebrenice.

– Jedini razumni zaključak je da je Ratko Mladić imaju namjeru počinjenja genocida u Srebrenici – rekao je Orie.

NOVO 11:35 – Nastavlja se izricanje presude. Utvrđeno je da je optuženi Mladić zapovijedao postrojbama VRS.

– Ograničio je opskrbu humanitarnom pomoći civilno stanovništvo na teritoriju republike bosanskih Srba. Namjerno je zavaravao medije i bio je toliko važan za počinjenje zločina da bez njega ne bi bili počinjeni. Vijeće je zaključilo da je znatno doprinio istrebljenju bosanskih Hrvata i muslimana.

Vijeće je utvrdilo da je Mladić član udruženog zločinačkog pothvata (UZP) od 12. svibnja 1992. godine.

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat u točki optužnice za Srebrenicu. Vijeće je ponovilo da su zločin genocida, istrebljenja i ubojstva bili dio načina na koji se UZP u odnosu na Srebrenicu izvršio.

11:28 – Šuhra Malić, majka kojoj su pripadnici VRS-a ubili dva sina u genocidu, plače u Potočarima, nakon što je Mladić udaljen iz sudnice, piše BIRN BiH.

Komentiraj