Podijeli objavu
Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Kantona Središnja Bosna u protekloj je godini izdvojilo 10,3 milijuna KM za socijalnu skrb, civilne žrtve rata i obitelji s djecom. Ova sredstva izdvojena su putem centara za socijalni rad u općinama.

Najznačajnija sredstva u iznosu od 3,1 milijun KM izdvojena su za smještaj 452 osobe u socijalne ustanove. Za pomoć rodiljama iz stalnog radnog odnosa izdvojeno je 2,4 milijuna KM, a riječ je o 580 porodilja, dok je za stalnu novčanu pomoć utrošeno 1,3 milijuna KM.

Na području srednje Bosne je 648 civilnih žrtava rata, za koje je izdvojeno 706.000 KM iz kantonalnog proračuna te 1,7 milijuna KM iz federalnog proračuna.

U protekloj godini pravo na dječji doplatak ostvarilo je 1.480 korisnika, za što je izdvojeno 600.000 KM. Zdravstveno osiguranje 3.009 korisnika koštalo je u protekloj godini 291.000 maraka, a smještaj 42 štićenika u udomiteljske obitelji 177.000 KM.

Ministarstvo je izdvajalo sredstva za jednokratne novčane pomoći, podršku socijalno ugroženima, osobama koje su bolesne, za pogrebne troškove korisnika prava te za rad stručnih liječničkih komisija. Utrošena su sredstva za podršku za sufinanciranje određenih socijalnih projekata centara za socijalni rad i sredstva za rad humanitarnih organizacija i društava Crveni križ, MDD ”Merhamet”, ”Caritas” i ”Dobrotvor”, kaže resorni ministar Nikola Grubešić.

Život u zajednici

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB, zajedno s centrima za socijalni rad u Jajcu, Travniku i Kiseljaku te Savezom organizacija za osobe s intelektualnim poteškoćama u FBiH “Sumero”, podržalo je projekt pod nazivom “Život u lokalnoj zajednici” da bi nekadašnjim štićenicima socijalnih ustanova omogućili kvalitetniji i neovisan život u zajednici. Ovaj projekt uspješno se implementira.

Komentiraj