Podijeli objavu

Ako Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ako mirovine za siječanj 2018. godine ne budu uvećane za pet ili deset posto, 100.000 umirovljenika moglo bi izaći na ulice.

To praktično znači da bi se vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine na startu izborne godine mogle suočiti s masovnim prosvjedima jedne od najugroženijih kategorija građana. Prosvjedi će, ako mirovine ne budu povećane tijekom siječnja, biti održani vjerojatno na proljeće jer ne smijemo riskirati zdravlje naših umirovljenika – kazao je Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Umirovljenici najugroženiji

Naglasio je kako vlasti pred institucijama mogu očekivati 100.000 umirovljenika koji će tražiti svoja prava. – Vlada je ranije upozoravala na to da ne može povećati svim umirovljenicima primanja jer su neke mirovine veće od plaća, ali mi ostajemo ustrajni u svom zahtjevu da najugroženije kategorije dobiju povećanja mirovina, a Vlada neka odlučuje kome će ih povećavati, a kome ne – zaključio je Rapa.

Podsjetimo kako je posljednje povećanje mirovina u Federaciji bilo 2014. godine, kada su one povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života. U Federaciji oko 66 posto umirovljenika živi od minimalne mirovine od 326 maraka, dok zajamčena iznosi 434 marke. Novcem koji primaju umirovljenici ne mogu sebi na mjesečnoj razini osigurati ni hranu, a kamoli plaćanje komunalija i lijekova koji su gotovo svima potrebni.

– Mi smo na svojoj skupštini u rujnu 2017. godine donijeli zaključke u kojima smo, među ostalim, rekli da ćemo, ako zakon ne bude usvojen do kraja godine i ako ne bude stupio na snagu 1. siječnja 2018., tražiti da i bez njega mirovine budu povećane od 5 do 10 posto. Ako se ne ispune i ti uvjeti tijekom siječnja, onda ćemo organizirati velike prosvjede diljem Federacije BiH te će vjerojatno odluka o takvim prosvjedima biti donesena u veljači, kada budemo analizirali ono što je vlast učinila tijekom siječnja – kazao je Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Nepoželjna varijanta

Kako je usvajanje Zakona o MIO u neku ruku vezano uz usvajanje proračuna FBiH za ovu godinu te kako su u tijeku tek razgovori o održavanju sjednice Parlamenta, u ovom trenutku čini se kako su umirovljenici “na čekanju”. Podsjećanja radi, Federacija BiH ušla je u 2018. bez proračuna, važnog financijskog akta, s obzirom na to da je sjednica Zastupničkog doma u federalnom Parlamentu, održana pred novogodišnji vikend, završena bez ishoda zbog političkih nesuglasica, a Dom naroda se nije ni sastao u tom razdoblju.

Federalna Vlada utvrdila je navrijeme entitetski proračun za 2018., a kako bi postao operativan, moraju ga odobriti oba doma u Parlamentu.

U protivnom, donosi se odluka o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje od siječnja do ožujka, ali to nije poželjna varijanta jer su onemogućena izdvajanja za bilo kakve dodatne projekte osim za osnovna davanja, kao što su plaće proračunskih korisnika. I odluku o privremenom financiranju predlaže Vlada te konačno odobrava Parlament.

Komentiraj