Podijeli objavu
Dizel euro 5 na benzinskim crpkama u BiH od 1. veljače koštat će 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok će plin vozači da plaćaju po cijeni od 1,10 KM po litri.

Ovo će biti novi cjenovnik benzinskih pumpi zbog novog Zakona o akcizama BiH koji stupa na snagu 1. veljače, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.

Toliko će koštati naftni derivati, ali pod uvjetom da u međuvremenu ne dođe do poskupljenja.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak potvrđuje da će distributeri od 1. veljače biti prinuđeni da povise cijenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM po litri plus porez na dodatu vrijednost, što iznosi zajedno 0,18 KM.

“Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu kasu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cijena zbog očekivanog pada prometa”, tvrdi Berak.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o akcizama, kako kaže, uvodi se i taksa za puteve i autoputove na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputove.

To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, da poskupi za oko 0,30 KM. Sada košta u prosjeku 0,80 KM.

Ova taksa nije do sada postajala, što će da bude značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent.

Novim Zakonom o akcizama predviđeno je da i dodavanje akcize na biogoriva i biogenosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri.

To znači da će novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznositi 0,70 KM po litri.

I bit će povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 na 0,45 KM po litri.

Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te deblokiranje skoro milijun eura kredita Europske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.

Komentiraj