Podijeli objavu

Plava boja ovdje je samo simbol. Simbol priče u kojoj se slijepi glumci pitaju što vide. Vide li crno? Bijelo? Gledaju li ramenom? Ili samo vide veliko ništa?

“Jučer sam se sjetio plave”, nova predstava Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život, izvedena u petak, 27. veljače u Vidri, govori upravo o problemima s kojima se sami akteri susreću u životu, o strašnim predrasudama nas ostalih.

Autorica teksta i redateljica Petra Radin naglasak stavlja na posvemašnju iskrenost. O svom životu govore ljudi koji nikada nisu vidjeli i oni koji su zbog bolesti izgubili vid. Govore o svom djetinjstvu, o teškim odvajanjima od obitelji kako bi krenuli u školu za slijepe, o nužnim prilagodbama i o svemu što su u njima izgubili zbog nerazumijevanja onih koji vide. Govore o svakodnevici, ženskim grudima, seksu, govore o psima vodičima, tuguju za onima koje su izgubili, uvjeravaju publiku i sebe kako novog psa neće voljeti tako snažno kao onog prethodnog…

Duboko sjetna predstava u svojoj je mnogoznačnosti svojevrsna oda životu, onoj običnosti koju olako prihvaćamo zdravo za gotovo. Scene u kojima se Vojin Perić obraća dječaku koji glumi njega samog dok je još bio videći zaigrani nogometaš, tekst u kojem mu obećava da ima života i bez vida, da će voljeti i biti voljen, da će se ljubiti, pisati pjesme, živjeti… na samom je vrhu najiskrenijih (i najemocionalnijih) tekstova suvremenog hrvatskog teatra. Zbog njega i cijele predstave publika treba biti zahvalna glumcima: Dajani Biondić, Suzani Bliznec, Milenku Zeki, Vojinu Periću i Lorisu Pilavu što su ih uveli u svijet s one strane vida.

A teatarski svijet trebao bi podržati njihov višestruko dokazani stav da je Kazalište slijepih jednostavno – kazalište. Novi dokaz je baš ova predstava za koju je koreografiju i scenski pokret radio Staša Zurovac. Novi život sanja o tome da se za njihove predstave traži karta više, da postanu mjesto za izlazak za Valentinovo “jer igraju nešto ljubavno”. Za te snove imaju sve argumente. Ne čekajte do Valentinova.

Komentiraj