Podijeli objavu
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske mr. sc. Zdravka Bušić te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uz nazočnost ostalih visokih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, danas su službeno otvorili Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu u prostorijama Franšiznog centra.

U prigodnom obraćanju nazočnima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio je predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, svim članovima Vlade Republike Hrvatske, veleposlaniku Republike Hrvatske u BiH Ivanu Del Vechiu i svim djelatnicima Veleposlanstva koji su pridonijeli današnjem svečanom činu otvaranja Konzulata Republike Hrvatske u BiH, odnosno u Vitezu.

“Naravno, ne smijemo zaboraviti najvećeg zagovornika otvaranja Konzulata pored svih nas iz Središnje Bosne, hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića. Otvaranje Konzulata nije samo čisto administrativna pomoć Hrvatima i svim stanovnicima Središnje Bosne, već prvenstveno je to potpora svim ljudima koji žive na prostoru Središnje Bosne. Govorim o Središnjoj Bosni u kojoj smo teško propatili kroz rat i opet pokazali da uz naše gospodarstvenike, naše političke predstavnike i kulturne djelatnike ponovno izrastamo u jednu respektabilnu i prepoznatljivu sredinu, čemu svjedoči i današnja svečanost.”, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako se nada da će novootvoreni konzulat biti “hrvatsko sidro u središnjoj Bosni, kad je riječ o kulturi, razvoju gospodarstva i ulaganju”.

– Hrvati, a i drugi narodi u BiH, prolaze kroz iste probleme kao i Hrvati u Republici Hrvatskoj, a to je prije svega odlazak stanovništva. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi kako bismo zadržali ljude u BiH. Ovo jeste vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami – kazala je Grabar – Kitarović.

Kako je kazala, Hrvatska će nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH.

– To znači ne samo osigurati dobar posao i socijalne uvjete, već i pozitivnu društvenu klimu kao neophodan korak za opstanak Hrvata i svih drugih u BiH – dodala je.

Osim potpore Hrvatima u BiH, predsjednica Republike Hrvatske obećala je nastavak podrške integriranju BiH u Europsku uniju.

– To je preduvjet ne samo trajnog mira, već i bolje budućnosti za sve u BiH. Veselim se tom trenutku kada ćete i vi, zajedno s nama za istim stolom u Bruxellesu, odlučivati o budućnosti EU i našeg kontinenta – naglasila je hrvatska predsjednica.

Nakon svečanog otvaranja, upriličen je zajednički obilazak prostorija Konzulata.

Komentiraj