Podijeli objavu
Ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez izjavila je jučer kako se odluka o doškolovanju nastavnika u osnovnim školama s nastavom na bosanskom jeziku, koja je unijela nemir među sindikatima, neće negativno odraziti na prosvjetne djelatnike, dok će društvo od nje imati koristi.

– Radi se o blagoj i poticajnoj mjeri kako bi naše škole dobile najbolji kadar. Ona je već provedena u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i nijedan djelatnik nije ostao bez posla, a 95 posto njih danas ima 300 ECTS bodova – odgovorila je Čerkez na zastupnički upit, tijekom današnje sjednice Skupštine SBŽ-a, da pojasni najavljene izmjene Nastavnog plana i programa.

Ističući kako će obvezu doškolovanja imati nastavnici u osnovnim školama s manje od 300 ECTS bodova, izuzev onih sa 20 godina radnog staža, Čerkez je kazala kako bi svima u interesu trebalo biti da u školama radi stručan i kvalificiran kadar.

– Cilj ove mjere je da pozitivno djeluje na nastavnike kako bi krenuli s doškolovanjem i osigurali sebi tih neophodnih 300 ECTS bodova. Međutim, predizborno je vrijeme i mogu se čuti priče da ja, kao ministrica, na ovaj način želim pogodovati privatnim fakultetima da dobiju nove studente, što, naravno, nije istina – kazala je ona.

Inače, Skupština SBŽ-a danas je, među ostalim, usvojila izmjene i dopune Zakona o komunalnim pristojbama, dala suglasnost za sklapanje ugovora o dopuštenom prekoračenju na transakcijskom računu u okviru Jedinstvenog računa županijskog trezora, dok je raspravljano i o federalnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, te o prednacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. (Fena)

skupstina sabor sbk ksb zsb mirko batinic

Komentiraj