Podijeli objavu

Voditelj folklornog sastava Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Busovače, autor knjige Busovačo, lijepa si k’o ruža, profesor Ivan Križanović je u ponedjeljak, 30. travnja boravio u Posudionici i radionici narodnih nošnji u Zagrebu gdje je za potrebe ove ustanove prezentirao narodnu nošnju Hrvatica i Hrvata Busovače.

Ovo je bila izuzetna prigoda da je još jednom prezentira bogato tradicijsko naslijeđe koje posjeduje ovaj kraj. Prilikom predstavljanja hrvatske narodne nošnje busovačkog kraja prezentirane su četiri varijante ove nošnje i to kronološkim redoslijedom od početka 19. stoljeća pa do polovine 20. stoljeća.

Naime, Posudionica i radionica narodnih nošnji ustanova je koja se bavi posudbom, rekonstrukcijom, restauracijom i scenskom primjenom narodnih nošnji. Raspolaže fundusom od preko 31000 tradicijskih tekstilnih predmeta iz različitih lokaliteta u Hrvatskoj i izvan nje. Organizator je mnogih programa koji se realiziraju na polju očuvanja hrvatske tradicijske kulture i tradicijskog tekstilnog rukotvorstva.

„Posudionica je osnovana 1948. godine u Zagrebu te ove godine slavi 70. obljetnicu koju obilježavamo izdanjem monografije pod nazivom „Rizničari narodnog ruha“. U svrhu popunjavanja naše bogate fotodokumentacije koju ćemo koristiti u izradi monografije, 30. travnja 2018. godine organizirali smo fotografiranje narodnih nošnji različitih lokaliteta iz Bosne i Hercegovine. U pripremi fotografiranja sudjelovao je i profesor Ivan Križanović iz Busovače, lokalna osobe s terena koja se bavi prikupljanjem, očuvanjem i primjenom narodnih nošnji lokalnog područja, te je svojim znanjem omogućio da se korištene narodne nošnje prezentiraju na ispravan način.“, kazali su nam iz službe za odnose s javnošću Posudionice.

narodna nosnja hrvata busovace1 narodna nosnja hrvata busovace2 narodna nosnja hrvata busovace4 narodna nosnja hrvata busovace5 narodna nosnja hrvata srednje bosne narodna nosnja hrvata srednje bosne1 narodna nosnja hrvata srednje bosne2 narodna nosnja hrvata srednje bosne3 narodna nosnja hrvata busovace

Komentiraj