Podijeli objavu
Prvi ovogodišnji smrtni slučaj prouzrokovan virusom H1N1, takozvanom svinjskom gripom, zabilježen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), gdje je 61-godišnji pacijent V. L. iz Zenice preko noći izgubio bitku za život, saznaje naš list.

Urađene analize

Ovu informaciju potvrdio nam je i prim. dr. Ednan Drljević, predsjednik Tima za sprečavanje gripe u KBZ-u, kazavši da je urađenim analizama potvrđeno da se radi o virusu H1N1.

– Ovo je prvi slučaj ove godine u BiH da je pacijent preminuo od ove gripe. Radi se o pacijentu starije životne dobi, koji je imao i leukemoidnu reakciju u krvi, a svinjska gripa došla je kao pridružena bolest – kaže on.

Ističe da su ljekari uložili maksimalne napore da pokušaju spasiti pacijenta, ali je ishod bio tragičan.

– On je na Odjelu intenzivne njege bio priključen na aparat za vještačko disanje, a poduzete su i sve ostale mjere. Hospitaliziran je navečer, sutradan je preminuo. Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći, ali došlo je do tragičnog ishoda – pojašnjava on.

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jučer Zarazni odjel zeničke bolnice, gdje smo zatekli brojne građane kako traže pomoć ljekara. Među oboljelima su, najčešće, djeca i stariji građani.

Jedini lijek

Doktor Drljević upozorava da, ako je suditi prema statističkim podacima i analizama, s obzirom na to da na području Zeničko-dobojskog kantona živi 400.000 stanovnika, ovaj slučaj neće biti jedini.

– Shodno analizama i procjenama, mi očekujemo da će biti još pacijenata sa smrtnim ishodom. Analize su pokazale da to bude 10 posto od ukupnog broja, što znači da bi u našoj ustanovi taj broj mogao biti čak pet pacijenata sa smrtnim ishodom uzrokovanim svinjskom gripom – upozorava dr. Drljević.

Savjetuje da je jedini lijek, odnosno zaštita, od virusa H1N1 vakcinacija, a da su zbog sve alarmantnije situacije posjete u zeničkoj bolnici zabranjene i skraćene.

Epidemija vlada

Osim prvog tragičnog slučaja kod pacijenta oboljelog od svinjske gripe, u zeničkoj bolnici zabilježeno je 526 akutnih respiratornih infekcija, među kojima je najviše oboljelih od gripe.

– Imamo dosta pacijenata oboljelih od gripe. Epidemija vlada, a naša je prognoza da će trajati do marta, kada očekujemo normalizaciju. Za sada, s područja Zeničko-dobojskog kantona imamo više od 500 pacijenata – kaže dr. Drljević.

Simptomi opasne zaraze

Najčešći simptomi svinjske gripe su povišena tjelesna temperatura, kašalj ili curenje nosa, grlobolja, bolovi u tijelu, posebno u mišićima, glavobolja, slabost, povraćanje ili proljev. Virus se najčešće širi od čovjeka na čovjeka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe.

Izvor: Dnevni avaz

Komentiraj