Podijeli objavu

Plesnim programom “Ideju regruti”, koji donosi 14 glazbeno-plesnih izvedbi, pred publikom u Kiseljaku u petak će nastupiti ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”. Umjetnički voditelj ansambla “Lado” Andrija Ivančan kazao je da, nastavljajući praksu započetu prošle godine, ovaj ansambl postavlja nove koreografije nagrađivane na domaćim ili stranim festivalima.

Kako je kazao, od 12 koreografija, u njih tri se prikazuju fragmenti običaja vezanih uz odlazak mladića u vojsku, što je utjecalo na odabir naziva ovogodišnjeg programa. – Riječ je o koreografiji “Ideju regruti”, dr. sc. Ivana Ivančana, po kojoj je ovogodišnji program i dobio ime, “Za gorami, dolinami” autora Stjepana Perka, koja na repertoar “Lada” prvi put donosi plesove moravskih Hrvata, te “Simo hote mladenci”, koreografiji koja prikazuje svatovske običaje Turopolja u kojima se izvodio ples za partu, tj. mladenkino oglavlje, u kojem su mladići pokazivali svoju mačevalačku vještinu – rekao je Ivančan.

Koordinator projekta Ivan Križanović kazao je kako su pripreme za nastup “Lada” pri kraju, te da će uz ovaj ansambl biti više od 500 folkloraša iz Središnje Bosne, ali i ostali ljubitelji folklorne umjetnosti.

– Raduje me činjenica da je zainteresiranost članova kulturno-umjetničkih društava na ovoj razini jer to pokazuje ozbiljnost njihovog rada bez obzira na to što se radi o amaterima. Budući da Središnja Bosna u proteklih pola stoljeća nije imala priliku uživati u glazbeno plesnom spektaklu ovih razmjera vjerujem da će svi gledatelji istinski uživati u svemu onome što će “Lado prikazati na koncertu u Kiseljaku – istaknuo je on.

Komentiraj