Podijeli objavu

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Nikola Mažar, predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH, posjetili su danas Općinu Busovača gdje su razgovarali s političkim predstavnicima ovdašnjih Hrvata i načelnikom Općine Busovača.

Josip Mravak, predsjedatelj OV Busovača i domaćin ovog sastanka, uz nazočnost predsjednice OO HDZ BiH Busovača Mirjane Plavčić, zastupnice u Saboru ŽSB Suzane Krišto, načelnika Općine Busovača Asima Mekića, vijećnika u OV Busovača te drugih, upriličio je radni sastanak na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima Hrvata ovog kraja kao i o mogućnostima poboljšanja životnog standarda i razvoja Busovače.

Uz to, upoznao je izaslanstvo o načinu rada u Općini Busovača, ambicioznim planovima kada su u pitanju Hrvati Busovače i o svoj drugoj problematici koja muči lokalnu upravu i stanovništvo. Ovom prigodom se zahvalio Državnom uredu za Hrvate izvan RH na dosadašnjoj pomoći uz nadu da će se to nastaviti.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić izrazio je zadovoljstvo dolaskom Izaslanstva iz RH te pozvao iste da podrže sve projekte u i pomognu Hrvatima Busovače.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas kazao je da ga osobito raduje interes lokalne zajednice i Hrvata Busovače za suradnju s Republikom Hrvatskom i traženjem sredstava za mnoge infrastrukturne, kulturne i projekte od lokalnog značaja. Obećao je nesebičnu pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan RH i drugih institucija RH kada su u pitanju Hrvati Busovače i Lašvanske doline.

Izaslanstvo iz RH, zajedno s domaćinima, obišlo je i gradilište doma za siromašne “Sv. Mihovil” koji gradi humanitarna udruga “Dar srca” iz Busovače. Predsjednica udruge Ružica Laštro upoznala je prisutne o dosadašnjim aktivnostima i urađenom na ovom projektu te predstavila problematiku u gradnji.

Izaslansvo iz RH na koncu sastanka naglasilo je i obećalo potporu projektima koji za cilj imaju zadržavanje, obnovu i razvoj na ovom području kao i one projekte koji će omogućavati otvaranje novih radnih mjesta.

Gosti su se nakon posjete Busovači zaputili u Novu Bilu, Travnik i Novi Travnik gdje će se susresti s Hrvatima tih općina. Pogledajte fotografije:

busovaca podrska hrvatima1 busovaca podrska hrvatima11 busovaca podrska hrvatima12 busovaca podrska hrvatima14 busovaca podrska hrvatima15 busovaca podrska hrvatima16 busovaca podrska hrvatima17 busovaca podrska hrvatima18 busovaca podrska hrvatima19 busovaca podrska hrvatima122

Komentiraj