Podijeli objavu

Nakon Viteza i Zagreba knjiga novinskih tekstova “Ljudi i vrijeme, 1994. – 2014.”, Večernjakova novinara Zvonimira Čilića, predstavljena je i u Mostaru, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Dvije heroine

Uz autora, o knjizi su svoje dojmove iznijeli predstavljači Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH, dr. fra Iko Skoko i novinar Tvrtko Milović. Ovo vrijedno djelo predstavljeno je u intimnom i nadasve ugodnom ozračju, a događaju su nazočili brojni Čilićevi prijatelji i kolege iz Mostara i Hercegovine te studenti iz središnje Bosne. Rupčić je svoje izlaganje o knjizi temeljila na stradanju obitelji dviju heroina Anice Jurić iz Kaknja i Serafine Lauš iz Viteza koje su u proteklome ratu izgubile muževe i po tri sina, a i same su bile ranjene.

“Ključno pitanje upućeno svima nama je zašto ih ne znamo” – kazala je Rupčić.

I doista, nismo ni svjesni kako mi u Hercegovini, a o sunarodnjacima u Hrvatskoj da i ne govorimo, vrlo malo znamo o teškom stradanju srednjobosanskih Hrvata. Zbog toga je ova knjiga kolege Zvonimira Čilića utoliko i vrjednija jer nam pomaže razumjeti njihovu kalvariju. Slovom i brojkom u Lašvanskoj dolini pobijena su 653 Hrvata, a da za njihovu smrt nitko nije odgovarao. Nije uzalud fra Iko Skoko kazao da je “ova knjiga informativna žila kucavica središnje Bosne”.

S druge strane, dobro je znati da na prostoru Lašve danas živi 100.000 Hrvata.

Fra Iko Skoko se u svome izlaganju prisjetio Bijeloga puta i osvjedočenog prijatelja Hrvata središnje Bosne, nedavno preminulog dr. Slobodana Langa.

Hercegovačko podrijetlo

Čilićev mlađi Kolega Tvrtko Milović kazao je da “mi možemo biti sretni što imamo Zvonimira Čilića, jer ga ovi drugi nemaju”.

Čilić je kazao kako je ponosan što mu se pružila prilika predstaviti knjigu u Mostaru. “Ja sam podrijetlom Hercegovac, moji su preci iz Međugorja i ovdje se osjećam kao kod kuće. Mi Hrvati u BiH moramo biti jedinstveni, zbiti svoje redove jer samo tako možemo opstati” – kazao je Zvonimir Ćilić na predstavljanju knjige u Mostaru, piše Večernji list.

Komentiraj