Podijeli objavu
„Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ festivalski program nastavlja ovog vikenda u Novom Travniku, Dobretićima i Busovači. Na programu su tri kazališne poslastice i projekcija filmskog noviteta „Putevi duhana“.

Mostarski glumci, Ivo Krešić i Igor Vidačković će u Dobretićima, 12. svibnja u 17 sati odigrati predstavu „Abeceda književnosti“ za učenike u ovoj maloj općini srednjobosanske županije.

Abeceda književnosti skida veo s književnosti i na komičan, nekada na posve ozbiljan način komunicira s djecom preko književnosti. Samo neki od pisaca koji se spominju u predstavi su A.B. Šimić, Tin Ujević, Luko Paljetak, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Braća Grimm, ali i mnogi drugi kao što su August Šenoa, Ivana Brlić-Mažuranić, A.G.Matoš, Vjenceslav Novak, Edgar AllanPoe, Ivan Gundulić, Branko Ćopić William Shakespeare,Henrik Ibsen, Fjodor M. Dostojevski, Luigi Pirandello.

Abeceda književnosti je zamišljena kao jedan sat hrvatskog jezika gdje se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze. Također učenik i nastavnik razgovaraju o životnim vrijednostima kao što su obitelj, prijateljstvo, ljubav.

Nakon predstave za dobretićke osnovce, Ivo Krešić će u dvorani Osnovne škole odigrati i monodramu „Otirač – Uanmen šou“ s početkom u 19 sati. Licemjerje, bahatost, glupost, nemoral, tupost, bankarske kredite, farmaceutsku industriju, vjerske rituale, političare, činovnike, sve koji nam kroje kapu, Ivo Krešić maestralno na komičan izvrće ruglu, ostavljajući publiku bez daha. Premda se radi o monodrami s elementima komedije, riječ je jako ozbiljnoj predstavi s koje se odlazi kući s osmjehom na licu i grčem u želucu.

Iz Republike Hrvatske u Središnju Bosnu stiže još jedna kazališna uspješnica u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra &TD. Predstava “Ja koja imam nevinije ruke”, u izvedbi Vesna Tominac Matačić, a u režiji Ivana Lea Leme, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije, donosi najzanimljivije tekstove i fragmente iz života jedne od najvećih hrvatskih književnica, Vesne Parun. Poetska monodrama „Ja koja imam nevinije ruke“ u izvedbi Vesne Tominac Matačić nagrađena je na Internacionalnom festivalu monodrame 2015. godine u Bitoli najvećom nagradom „Grand Prix“. Impozantan kazališni hommage životu i djelu pjesnikinje Vesne Parun, Tominac- Matačić će odigrati pred publikom u Novom Travniku, 12. svibnja u Domu kulture s početkom u 20 sati.

Festivalski se program nastavlja u Busovači gdje će biti prikazan i jedan filmski novitet, dugometražni dokumentarni film „Putevi duhana“ koji donosi priču o jednoj gotovo mitološkoj temi: švercu duhana. Dokumentarac „Putevi duhana“ sniman je na lokacijama u Uskoplju, Rami i Hercegovini. Producent filma je Pivica Perić iz Uskoplja, redatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenarist hrvatski književnik Josip Mlakić iz Uskoplja. Film je tehnički realiziran uz pomoć produkcije kuće Kadar iz Širokog Brijega, a financijski podržan od strane hrvatskog HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta. Prikazivanje filma je u busovačkom Kinu theatre u nedjelju, 13. svibnja u 19 sati. Nakon premijere u Uskoplju, ovo je prvo prikazivanje „Puteva duhana“.

Ulaz na festivalske sadržaje „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ je besplatan. Organizatori projekta su ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB, a koordinatorice Irena Mrnjavac i GloriaLujanović.

Partneri festivala su udruge Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka. Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print.

plakat-predstava-i-komedija NT-plakat SARA MORITZ

Komentiraj