Podijeli objavu
6 milijuna maraka) za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2018. godinu.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je kako je riječ od dosad najvećem iznosu koji se usmjerava za potporu Hrvatima u BiH, javlja Hina.

Za 31 projekt u kulturi bit će utrošeno 5,4 milijuna kuna, za 23 projekta na području obrazovanja i znanosti 6 milijuna kuna, za 16 projekta na području zdravstva 5,2 milijuna kuna, a za 35 projekata u ostalim područjima 7,3 milijuna kuna, naveo je Milas. Ustavna je obveza skrbiti o Hvatima izvan domovine, naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

“Sredstva se usmjeravaju na nekoliko vitalnih područja za ostanak i opstanak Hrvata u BiH”, rekla je Pejčinović Burić koja drži da bi se u budućnosti na sličan način trebali razvijati odnosi s Hrvatima i u drugim zemljama.

Popis pogledajte klikom OVDJE.

250.000 kuna za projekte u Busovači

Na popisu projekata koje će financirati Središnji državni ured za Hrvate izvan RH našla su se i dva projekta iz Busovače. Prvi se odnosi na rekonstrukciju filijalne crkve sv. Nikole Tavelića na Čepu koji će Središnji državni ured za Hrvate izvan RH financirati sa 150.000 kuna te izgradnja doma za siromašne sv. Mihovil kojeg gradi Udruga “Dar srca”. Ovaj projekt će dobiti ukupno 100.000 kuna. Podsjetit ćemo da je delegacija ovog vladinog ureda prije nekoliko mjeseci boravila u posjeti Općini Busovača gdje su se susreli s predstavnicima općinske vlasti, dužnosnicima HDZ-a BiH i predstavnicima kulturnog, društvenog i humanitarnog života naše općine. Upravo je na tim sastancima razgovarano o značajnim projektima za općinu Busovača, a među njima i o spomenuta dva.

busovaca podrska hrvatima122 busovaca podrska hrvatima19 busovaca podrska hrvatima18 busovaca podrska hrvatima17 busovaca podrska hrvatima16 busovaca podrska hrvatima15

Komentiraj