Podijeli objavu

Prema već ustaljenoj praksi i odluci Općinskog vijeća Općine Busovača donesenoj na posljednjoj sjednici, danas je s početkom u 12 sati u velikoj dvorani Općinskog vijeća Busovača održana javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Busovača za 2017. godinu.

Uz sudjelovanje 20-ak zainteresiranih osoba, predstavnika institucija, škola, sportskih klubova, udruženja građana i sl., predloženo je dosta amandmana na Nacrt proračuna za 2017. godinu. Svakako, najzanimljiviji amandmani bili su oni koji se tiču sporta u Busovači.

Na samom početku sjednice predsjednik Sportskog saveza Općine Busovača Jozan Laštro tražio je od nadležnih da se stavka u Nacrtu proračuna za 2017. godinu, a koja se tiče sporta, poveća sa 80.000,00 na 100.000,00 KM. Isto je predložio i Miodrag Vujović, ispred Košarkaškog kluba “Busovača”, Drago Ljubos, predsjednik Nogometnog klub “Busovača”, Slaven Katava, tajnik Nogometnog klub “Busovača” te predsjednik Odbojkaškog kluba “Busovača” Dragan Lovrić. Kao opravdan razlog za povećanje ove stavke spomenuti su naveli da su njihovi sportski kolektivi izborili natjecanje u višem rangu natjecanja te potrebu povećanja stavke zbog uključenja novih sportskih kolektiva u obitelj Sportskog saveza Općine Busovača. Uz zahtjeve za povećanje stavke za sport, Slaven Katava je zatražio od nadležnih da se i stavka za kulturu zadrži na dosadašnjem iznosu (30.000,00 KM) te da se više infrastrukturnih projekata usmjeri na uže gradsko područje.

Predsjednik Udruge penzionira Busovača, a ujedno i predstavnik Udruge umirovljenika Busovača, na današnjoj sjednici je tražio da se i ove dvije udruge uvrste u općinski proračun za narednu godinu. Kazao je kako umirovljenici u Busovači na mjesečnoj razini dobiju oko milijun i sto tisuća KM za mirovine te da kao udruga koja okuplja nešto više od 2000 korisnika moraju biti dio proračuna jedne općine.

Zijad Prosjanović, predsjednik Sindikata zaposlenih Općine Busovača, istaknuo je kako zaposlenici u Općini Busovača imaju najniže plaće u usporedbi s drugim Općinama Kantona Središnja Bosna. Tražio je da se i povećaju plaće uposlenima ako dođe do povećanja proračunskih prihoda u 2017. godini.

Na sjednici je spomenuta i problematika putne i kanalizacijske infrastrukture u MZ Lugovi. Naime, Sakib Bešić je tražio od nadležnih da se iz transfera za kapitalna ulaganja izdvoji i dio novca koji će biti usmjeren na izgradnju kanalizacijske mreže u Lugovima, a sve s ciljem rješavanja problema mještana ove mjesne zajednice te očuvanja okoliša.

Direktorica JKP “Komunalac” Busovača Gordana Vidović u svom izlaganju je predstavila najznačajnije probleme s kojima se ovo poduzeće susreće u svom radu. Tražila je povećanje stavke u proračunu koja se tiče ZKP-a (Zajedničke komunalne potrošnje), povećanje transfera za sufinanciranje odvoza smeća na deponiju Mošćanica te uvrštenja transfera za održavanje javnih i zelenih površina na području općine Busovača.

Na koncu rasprave načelnik Općine Asim Mekić izrazio je zadovoljstvo brojem prisutnih na ovoj javnoj raspravi. Istaknuo je kako su neki zahtjevi realniji od drugih, kazavši da će neki od spomenutih sigurno biti uvršteni u proračun za narednu godinu. Spomenuo je i činjenicu da će indeksi izvršenja proračuna biti u potpunosti izvršeni, a iz opravdanog razloga kako bi svi subjekti koji su dio proračuna mogli računati na planirana sredstva.

“Imat ćemo budžet koji ćemo ostvariti, budžet koji će skoro pa u potpunosti zadovoljiti potrebe građana Busovače. Na temelju vaših zahtjeva ponudit ću Općinskom vijeću rješenje i tražit ću od vijećnika da isto usvoje”, istaknuo je na kraju javne rasprave načelnik Mekić.

Komentiraj